Wat te doen bij een knieblessure?

Knieblessures kunnen door vallen, verdraaien of verstappen ontstaan. Het is de meest voorkomende blessure bij mensen die een contactsport beoefenen en bij hardlopers. Bij die laatstgenoemde categorie zijn vaak slechte of verkeerde schoenen de oorzaak, omdat ze niet genoeg schokdempend blijken te zijn.

Twee soorten knieblessures

In wezen zijn er twee verschillende soorten knieblessures waarmee je te maken kunt krijgen. Heb je pijn aan de voorkant van je knie, dan wordt dat een patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Bij pijn aan de buitenkant van je knie spreekt men over een tractus iliotibailis frictiesyndroom. In beide gevallen is het belangrijk dat je er niet mee door blijft lopen zodat je je knie niet verder belast. Een paar krukken of een kniebrace kan in dat geval voor verlichting zorgen. Helemaal stil blijven zitten is overigens sterk af te raden. Om het herstelproces goed te laten verlopen is het verstandig om gewoon de hele dag in beweging te blijven.

Waar naartoe om een knieblessure te behandelen?

Het oplopen van een knieblessure betekent overigens lang niet altijd dat je er lang last van blijft houden. De meeste blessures op dit vlak zijn verstuikingen. De klachten die je daarbij ondervindt zijn meestal binnen zes tot twaalf dagen volledig verdwenen. Heb je de pech dat je bijvoorbeeld een kapotte meniscus, gescheurde kniebanden, een gescheurde spier of een botbreuk in je knie hebt opgelopen, dan kun je erop rekenen dat het herstel veel langer gaat duren. Zo’n 50 procent van alle knieblessures wordt door huisartsen, fysiotherapeuten of specialisten in het ziekenhuis behandeld. Voor de overige 50 procent is een knieblessure behandelen niet nodig.

Aanvullende symptomen

Naast pijnklachten kunnen er ook een aantal andere symptomen voorkomen, die aangeven dat je een knieblessure hebt opgelopen. Zo kan de knie dik worden. Dat kan ook pas enkele uren na het oplopen van de blessure gebeuren. In sommige gevallen wordt ook het onderbeen dik. De blessure kan ook tot gevolg hebben dat je knie blauw wordt. Duidelijk voelbare symptomen zijn het moeite hebben met (trap)lopen en het volledig strekken of buigen van de knie. Sommigen mensen krijgen het gevoel dat hun knie op slot gaat of dat ze het idee krijgen dat ze door hun bezeerde knie zakken. Het is tenslotte ook mogelijk dat je tintelingen in je voet of je onderbeen voelt.

Ook na het herstel voorzichtig blijven

Heb je een behoorlijk ernstige knieblessure opgelopen, dan moet je er rekening meer houden dat het herstel zo’n zes tot twaalf weken duurt. Het spreekt eigenlijk voor zich dat je je knie in die periode niet zwaar moet belasten. Maar ook daarna is het oppassen geblazen. Ga na een succesvol herstel bijvoorbeeld niet meteen heel intensief sporten. Kies in plaats daarvan voor een rustige opbouw, zodat je knie goed de kans krijgt om weer aan je sportieve activiteiten te wennen. Deze aanpak voorkomt ook meteen dat je de kans op een nieuwe knieblessure verkleint.

Wil je graag meer info? Bezoek dan de website van First Fysio.

Over ons

Persoonlijke verhalen uit het ziekenhuis

Goedemiddag! Mijn naam is Paul Henegouwen. Ik ben 52 jaar oud en al ruime tijd werkzaam als verpleger in een niet nader te noemen ziekenhuis. Mijn werkzaamheden in het ziekenhuis ervaar ik als nuttig. Je helpt patiënten op weg naar een voorspoedig herstel. Daar horen vanzelfsprekend de nodige problemen bij, maar de momenten waarop mensen het ziekenhuis weer gezond verlaten zijn vaak de mooiste momenten uit mijn loopbaan. Deze momenten zijn zó mooi dat ik ze vaak noteer en ergens bewaar. Ik vond het echter tijd om ze te delen met de rest van de wereld: wellicht herkennen andere verplegers zichzelf in deze verhalen. Je vindt ze op deze blog. Veel leesplezier!

Recente artikelen

2 augustus 2021
Knieblessures kunnen door vallen, verdraaien of verstappen ontstaan. Het is de meest voorkomende blessure bij mensen die een contactsport beoefenen en

12 april 2021
Als kersverse ouder ga je ervan uit dat jouw pasgeboren wel zal huilen, maar een extreme vorm zul je niet gauw verwachten. Slechts 2,5% van de baby's

2 juli 2020
De cijfers over het aantal nek- en rugklachten onder Nederlanders zijn, als je ze tot je laat doordringen, best schokkend. In 2018 meldden zich in ons

Archief