Een huilbaby: wat te doen?

Als kersverse ouder ga je ervan uit dat jouw pasgeboren wel zal huilen, maar een extreme vorm zul je niet gauw verwachten. Slechts 2,5% van de baby's die geboren worden in Nederland, vallen onder de noemer “huilbaby”. In dit blogartikel lees je precies hoe je zo'n baby kunt herkennen en wat je als ouder kunt doen.

De kenmerken

Hoe weet je of jouw baby bovengemiddeld vaak huilt? Iedere baby heeft weleens last van krampjes of zit niet helemaal lekker in zijn/haar vel. Maar dat is wel iets anders dan een extreme vorm. Wanneer jouw baby minimaal drie uur per dag, gedurende drie dagen in drie weken huilt, kan dit een teken aan de wal zijn. Ook kun je bij deze baby's een moeilijker onderscheid maken tussen de soorten huilbuien.

Ook kunnen de huilbuien harder zijn en moeilijker zijn om te sussen, normale technieken werken vrijwel niet. Jouw baby is sneller overprikkeld en dit resulteert in frequentere huilbuilen.

Wat kun je doen?

Als ouder kun je soms met de handen in het haar staan, wanneer jouw baby overmatig veel huilt. Het kan voelen als falen en soms weet je gewoon echt niet meer wat te doen. Het is belangrijk om te weten dat je als ouders ook vrij weinig invloed hebt op de huilbuilen. Het enige wat je kunt doen is een oorzaak proberen te achterhalen. Heeft jouw baby bijvoorbeeld last van buikkrampen en huilt het veel vanwege de pijn? Dan kun je proberen om de krampjes te verlichten.


Het is belangrijk om als ouder rustig te blijven en een veilige plek te zijn voor jouw kindje. Deze huilbuilen zijn veelal een fase en het zal naar loop van tijd beter gaan. Kun je het als ouder niet meer aan? Zorg er dan voor dat je op tijd hulp inschakelt. Neem wat meer tijd voor jezelf om op te laden en schakel de hulp van een professional in. Hoe beter jij als ouder in je vel zit, des te beter kun jij voor jouw kindje zorgen.

Je hoeft je als ouder niet schuldig te voelen, wanneer je een huilbaby hebt. Er zijn weinig exacte oorzaken waardoor de ene baby meer huilt dan de ander. Probeer een fijne manier te vinden om jouw baby tot rust te brengen en vergeet ook niet om aan jezelf te denken. Een huilende baby kan voor veel stress en spanning zorgen, dit werkt natuurlijk funest voor een ontspannen sfeer in huis voor de baby. Zorg daarom ook goed voor jezelf en onthoudt dat dit gewoon een tijdelijke fase is.

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Chiropractie de Eem.

Over ons

Persoonlijke verhalen uit het ziekenhuis

Goedemiddag! Mijn naam is Paul Henegouwen. Ik ben 52 jaar oud en al ruime tijd werkzaam als verpleger in een niet nader te noemen ziekenhuis. Mijn werkzaamheden in het ziekenhuis ervaar ik als nuttig. Je helpt patiënten op weg naar een voorspoedig herstel. Daar horen vanzelfsprekend de nodige problemen bij, maar de momenten waarop mensen het ziekenhuis weer gezond verlaten zijn vaak de mooiste momenten uit mijn loopbaan. Deze momenten zijn zó mooi dat ik ze vaak noteer en ergens bewaar. Ik vond het echter tijd om ze te delen met de rest van de wereld: wellicht herkennen andere verplegers zichzelf in deze verhalen. Je vindt ze op deze blog. Veel leesplezier!

Recente artikelen

2 augustus 2021
Knieblessures kunnen door vallen, verdraaien of verstappen ontstaan. Het is de meest voorkomende blessure bij mensen die een contactsport beoefenen en

12 april 2021
Als kersverse ouder ga je ervan uit dat jouw pasgeboren wel zal huilen, maar een extreme vorm zul je niet gauw verwachten. Slechts 2,5% van de baby's

2 juli 2020
De cijfers over het aantal nek- en rugklachten onder Nederlanders zijn, als je ze tot je laat doordringen, best schokkend. In 2018 meldden zich in ons

Archief