Migraine, wat nu

 

Het is aan mensen die nooit migraine hebben gehad, moeilijk uit te leggen wat het eigenlijk precies is. Het is ook absoluut geen gewone hoofdpijn - migraine is zoveel erger. Hoe dat voelt, kunnen alleen de mensen vertellen die dat hebben (gehad). Ik zelf heb jarenlang migraineaanvallen gehad en het is verschrikkelijk. Je herkent de symptomen, allang voordat de migraine in aantocht is. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat de dokter mij een aansteller vond, wat gelukkig niet zo was. De dokter heeft mij juist goed begeleid en nam mijn klachten uiterst serieus. Nu na zeven jaar migraine-vrij te zijn kan ik anderen helpen door te vertellen welke migraine behandeling voor mij heeft geholpen.   

Ga altijd naar de dokter voor een migraine behandeling

Als je voor het eerst een migraine aanval krijgt, weet je niet wat je overkomt. Je hebt het immers nog nooit gehad en had geen idee wat je zou moeten voelen. Na de eerste keer weet je het echt wel. Een verschrikkelijke kloppende koppijn, waarvan je op dat moment denkt dat het nooit meer over gaat. Niet zomaar een steek in je hoofd, maar een klopboor die op volle kracht aan een kant van je hoofd keihard je hersenen eruit wilt boren. Een gewone pijnstiller helpt op dat moment niet. Alles moet donker om je heen zijn, je voelt je misselijk en een emmer naast je bed is pure noodzaak. Overgeven hoorde er meestal tijdens een zware aanval. Het liefst trok ik een donkere deken over mij heen terwijl tintelingen en lichtflitsen die vanuit mijn hele lijf naar buiten schoten. Ik kon tijdens een aanval niet normaal meer praten, wilde alleen maar in het donker zijn. En dan maar hopen dat deze aanval niet langer dan drie dagen zou duren.  De migraineaanvallen kwamen steeds korter op elkaar en op een gegeven moment herkende ik ruim van te voren al de symptomen van een aanval. Hier kon ik toch wel wat tegen doen?  De dokter verwees mij door naar het hoofdpijncentrum, waar ik een hoofdpijndagboek moest bijhouden. Daarnaast had ik een druk en hectisch leven, wat een migraineaanval vergrootte. Onthaasten, leefstijl veranderen (gezond eten en meer bewegen) en natuurlijk de nodige ontspanning waren de toverwoorden om migraine tegen te gaan.  Behandeling om migraine tegen te gaan  Doordat je niet in een keer heel je leven om kunt gooien, kreeg ik gelukkig ook een migrainebehandeling (triptaan) op basis van mijn hoofdpijndagboek. Er zijn verschillende triptanen en je kunt het verkrijgen in tabletten, poedervorm, zetpillen, neussprays of injecties. Je kunt migraine ook proberen tegen te gaan met deze behandelmethodes:   

  • Therapie: neem je liever geen medicatie, dan kan fysiotherapie en psycho- of oefentherapie bij Chiropractie de Eem een uitkomst zijn
  • Preventieve behandeling: bètablokkers
  • Neurostimulatie

Zorg dat je de juiste migraine behandeling van je arts krijgt. Niemand zou met migraine rond moeten blijven tobben.

Over ons

Persoonlijke verhalen uit het ziekenhuis

Goedemiddag! Mijn naam is Paul Henegouwen. Ik ben 52 jaar oud en al ruime tijd werkzaam als verpleger in een niet nader te noemen ziekenhuis. Mijn werkzaamheden in het ziekenhuis ervaar ik als nuttig. Je helpt patiënten op weg naar een voorspoedig herstel. Daar horen vanzelfsprekend de nodige problemen bij, maar de momenten waarop mensen het ziekenhuis weer gezond verlaten zijn vaak de mooiste momenten uit mijn loopbaan. Deze momenten zijn zó mooi dat ik ze vaak noteer en ergens bewaar. Ik vond het echter tijd om ze te delen met de rest van de wereld: wellicht herkennen andere verplegers zichzelf in deze verhalen. Je vindt ze op deze blog. Veel leesplezier!

Recente artikelen

26 november 2018
Fysiotherapeut   Steeds meer mensen krijgen rug-, nek- of andere klachten. Vaak kan een fysiotherapeut hen dan van die klachten af helpen. Het is

20 juni 2018
  Het is aan mensen die nooit migraine hebben gehad, moeilijk uit te leggen wat het eigenlijk precies is. Het is ook absoluut geen gewone hoofdpi

16 februari 2018
Iedereen heeft er wel is last van: rugpijn. 's Ochtends na het opstaan komen rugklachten het meeste voor. Dit heeft vaak toch wel met de leeftijd te m

Archief