Lichaamstherapie: manuele therapie

Therapie voor het lichaam

Wanneer we psychische klachten hebben gaan we naar een psycholoog. Zijn de klachten lichamelijk dan is een therapeut die ons kan behandelen de eerst aangewezene. Een fysiotherapeut is een lichaamstherapeut die zich bijvoorbeeld kan specialiseren in manuele therapie. Deze therapie wordt toegepast op mensen die functiestoornissen hebben in gewrichten en spieren. Wanneer iemand last heeft van bewegingsbeperkingen kan dit tot uiting komen in pijn en minder goed bewegen. Wanneer er minder goed wordt bewogen kan dit weer leiden tot nog meer ongemakken. De houding en het bewegen kan door de fysiotherapeut die manuele therapie als extra opleiding heeft gedaan verholpen worden.


Met welke klachten naar de manueel therapeut

Wanneer er sprake is van het slecht functioneren van de armen en er sprake is van pijn in nek en schouders, dan is een bezoekje aan de manueel therapeut zeker de moeite waard. Ook lage rugklachten met uitstraling naar de benen kan door een manueel therapeut te bezoeken verlichting geven. Het minder goed kunnen bewegen van de wervelkolom en veel last hebben van nekpijn is een veel voorkomende klacht. De fysiotherapeut zal dit euvel met manuele therapie goed kunnen verhelpen. Eigenlijk alle klachten die door slecht functionerende gewrichten zijn ontstaan kunnen door een lichaamstherapeut worden verholpen.


Hoe gaat de therapeut te werk

Een manueel therapeut zal altijd tijdens het eerste intakegesprek proberen te achterhalen wat precies de klachten zijn. Daarna vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Een lichamelijk onderzoek laat meestal zien tot hoever bijvoorbeeld een arm bewogen kan worden en hoeveel pijn dit veroorzaakt. Ook uw lichaamshouding is van groot belang. Blessures kunnen door een verkeerde houding ontstaan maar ook door te lang en te intensief bewegen. De therapeut zal advies geven hoe u zinvol kunt bewegen zonder pijn te hebben en er voor zorgen dat u een betere houding krijgt.  


Effectieve behandeling

De manueel therapeut heeft een aantal specifieke technieken die op de gewrichten worden toegepast. Deze therapie moet er voor zorgen dat u de gewone dagelijkse werkzaamheden naar behoren kunnen worden gedaan, zonder pijn te hebben. Ook pijnloos kunnen sporten kan een doel zijn om de functiestoornissen op te heffen. Wanneer u een aantal keren deze behandelingen heeft gehad zal er duidelijk verbetering moeten komen in uw klachten. 


Pluspunten manueel therapeut

Er is ontzettend veel keus om bij therapeuten uw klachten te laten behandelen. Waarom zou u kiezen voor een manueel therapeut? De wervelkolom bijvoorbeeld is één van de lastigste gebieden om een goede diagnose te stellen wanneer er klachten zijn in en rondom dit gebied. Een manueel therapeut is gespecialiseerd op het gebied van pijn en behandeling van de wervelkolom. Hij heeft een extra opleiding van 3 jaar gedaan om zich helemaal te specialiseren op manueel gebied. Zowel het bovenste gedeelte van de wervelkolom als de lage rug zijn voor deze gespecialiseerde fysiotherapeut het toegespitste gebied waar hij alles van weet. Kijk voor nog meer informatie over deze therapie op First Fysio.

Over ons

Persoonlijke verhalen uit het ziekenhuis

Goedemiddag! Mijn naam is Paul Henegouwen. Ik ben 52 jaar oud en al ruime tijd werkzaam als verpleger in een niet nader te noemen ziekenhuis. Mijn werkzaamheden in het ziekenhuis ervaar ik als nuttig. Je helpt patiënten op weg naar een voorspoedig herstel. Daar horen vanzelfsprekend de nodige problemen bij, maar de momenten waarop mensen het ziekenhuis weer gezond verlaten zijn vaak de mooiste momenten uit mijn loopbaan. Deze momenten zijn zó mooi dat ik ze vaak noteer en ergens bewaar. Ik vond het echter tijd om ze te delen met de rest van de wereld: wellicht herkennen andere verplegers zichzelf in deze verhalen. Je vindt ze op deze blog. Veel leesplezier!

Recente artikelen

20 juni 2018
  Het is aan mensen die nooit migraine hebben gehad, moeilijk uit te leggen wat het eigenlijk precies is. Het is ook absoluut geen gewone hoofdpi

16 februari 2018
Iedereen heeft er wel is last van: rugpijn. 's Ochtends na het opstaan komen rugklachten het meeste voor. Dit heeft vaak toch wel met de leeftijd te m

12 mei 2017
Therapie voor het lichaam Wanneer we psychische klachten hebben gaan we naar een psycholoog. Zijn de klachten lichamelijk dan is een therapeut die ons

Archief