Fysiotherapie: voor een actieve behandeling van uw klachten

Fysiotherapie: voor een actieve behandeling van uw klachten

Heeft u klachten van lichamelijke aard, bijvoorbeeld in de spieren? Of merkt u dat u last krijgt van uw rug tijdens het werken? Grote kans dat de huisarts u doorstuurt naar de fysiotherapeut.

Deze helpt u te werken aan uw houding en oefent met u om op de juiste manier te bewegen, zodat de klachten verminderen en hopelijk verdwijnen.  Wat doet een fysiotherapeut? De fysio helpt u bij blessures of pijnklachten. Dit kan zijn in bijvoorbeeld de armen of schouders. Ook mensen met een chronische aandoening kunnen bij de fysio terecht. Een chronische aandoening kan niet worden verholpen, maar soms kan het veranderen van houding of het doen van oefeningen, die de mobiliteit bevorderen of de pijn van de aandoening verminderen.  Ook na een ongeluk kunt u bij de fysio terecht. De revalidatie helpt om het genezingsproces te versnellen of uw conditie te verbeteren.  Om fysiotherapeut te worden moet er eerst een officiële studie zijn gedaan en afgerond, moet aan de basiseisen zijn voldaan en de therapeut moet in het BIG-register zijn ingeschreven. Door deze eisen weet u dat een fysio echt kennis van zaken heeft en weet waar hij over praat. Voor veel klachten kunt u terecht bij een algemene fysiotherapeut. Deze heeft de benodigde basiskennis en kan u goed helpen. Soms zijn er echter klachten waarvoor u beter terecht kunt bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij klachten tijdens een zwangerschap. De behandeling hiervan is anders dan wanneer u dezelfde klachten had gehad zonder zwanger te zijn. Voor de beste behandeling kiest u in dit geval voor een specialist. Andere specialisaties zijn onder andere de manueeltherapie, oncologie fysiotherapie, kinderfysiotherapie en therapeuten voor hart-, long-, en vaatziekten.  Een aparte tak binnen de fysiotherapie is die van de bedrijfs- en arbeidsfysiotherapeut. Deze richt zich op lichamelijke klachten die worden veroorzaakt door bepaalde werkzaamheden. Samen met de fysio doet u er alles aan om uw eigen werk weer op een goede manier uit te kunnen voeren. Dit kan zijn door oefeningen, maar ook aanpassingen op de werkplek kunnen voorkomen om de werkhouding te verbeteren.

Hoe gaat de fysio te werk?

Een bezoek aan de fysio kan op twee manieren voorkomen: door een verwijzing van de arts, of zonder verwijzing. Bij een doorverwijzing kan de fysio al redelijk inschatten wat er moet gebeuren, zonder doorverwijzing moet de patiënt dat zelf vertellen.  Daarom krijgt u eerst een intakegesprek. Hierin worden de klachten besproken en wordt een behandelplan opgesteld. In de tijd die daarop volgt wordt dit plan uitgevoerd. Dit gebeurt door bezoeken aan de fysio, die u ter plaatse behandeld, en vaak ook door oefeningen thuis uit te voeren. Afhankelijk van hoe de behandeling verloopt kan het behandelplan worden uitgebreid of blijkt dat u voldoende bent geholpen.

In Veghel ken ik een fysio, die adverteert met Topfysiotherapie Uden. Mochten jullie nog vragen hebben, dan kunnen jullie een kijkje op hun site nemen.

Over ons

Persoonlijke verhalen uit het ziekenhuis

Goedemiddag! Mijn naam is Paul Henegouwen. Ik ben 52 jaar oud en al ruime tijd werkzaam als verpleger in een niet nader te noemen ziekenhuis. Mijn werkzaamheden in het ziekenhuis ervaar ik als nuttig. Je helpt patiënten op weg naar een voorspoedig herstel. Daar horen vanzelfsprekend de nodige problemen bij, maar de momenten waarop mensen het ziekenhuis weer gezond verlaten zijn vaak de mooiste momenten uit mijn loopbaan. Deze momenten zijn zó mooi dat ik ze vaak noteer en ergens bewaar. Ik vond het echter tijd om ze te delen met de rest van de wereld: wellicht herkennen andere verplegers zichzelf in deze verhalen. Je vindt ze op deze blog. Veel leesplezier!

Recente artikelen

26 november 2018
Fysiotherapeut   Steeds meer mensen krijgen rug-, nek- of andere klachten. Vaak kan een fysiotherapeut hen dan van die klachten af helpen. Het is

20 juni 2018
  Het is aan mensen die nooit migraine hebben gehad, moeilijk uit te leggen wat het eigenlijk precies is. Het is ook absoluut geen gewone hoofdpi

16 februari 2018
Iedereen heeft er wel is last van: rugpijn. 's Ochtends na het opstaan komen rugklachten het meeste voor. Dit heeft vaak toch wel met de leeftijd te m

Archief